Craiova a cunoscut cea mai intensă perioadă în privința lucrărilor de reabilitare și modernizare a infrastructurii de transport odată cu alegerea Liei Olguța Vasilescu în funcția de primar.

Bilanțul investițiilor pentru îmbunătățirea rețelei rutiere a orașului în perioada administrației PSD grupează câteva sute de obiective finalizate, inclusiv mari străzi și bulevarde ale Craiovei, precum Calea București, Caracal, Carol I, Bariera Vâlcii sau Râului. În acest ultim caz, lucrările derulate în cadrul unui proiect cu finanțare europeană în valoare de aproximativ 6 milioane de euro au inclus și finalizarea casetării canalului colector.

Mai mult, ca urmare a unui demers în valoare de aproape 7 milioane de lei, a fost amenajat și canalul Cornițoiu, investiție care fusese promisă de toți primarii Craiovei de după Revoluție.

Peste 50 de artere asfaltate de la zero

Tot în premieră pentru ultimele trei decenii, a fost reabilitată linia de tramvai, cu ajutorul fondurilor europene, iar sistemul de semaforizare pe axa trasată de bulevardele Calea București – Nicolae Titulescu – Calea Severinului a fost modernizat și automatizat.

„Administrația PSD a preluat orașul în faza în care aproape jumătate dintre străzi nu aveau rețele de utilități, motiv pentru care rămăseseră nemodernizate, multe dintre ele fiind simple drumuri de pământ sau fiind acoperite cu un strat sumar de asfalt. În intervalul 2012 – 2020, au fost reabilitate prin înlocuirea asfaltului 273 de străzi sau bulevarde și 109 cvartale de blocuri unde au fost amenajate parcări, iar alte 54 de artere rutiere au fost asfaltate de la zero“.

Lia Olguţa Vasilescu

Plan de extindere pentru iluminatul eficient

Sistemul de iluminat public al Craiovei a fost extins și modernizat în mod considerabil prin investiții întreprinse de administrația PSD, fiind montate până în prezent aproape 18.000 de corpuri de iluminat din categoria celor eficiente din punct de vedere energetic. Dintre acestea, peste 3.600 folosesc tehnologia LED, fiind instalate pe cele mai importante căi rutiere: Calea București, Calea Severinului, bulevardele Nicolae Titulescu, Decebal, Nicolae Romanescu, Tineretului, Știrbei Vodă, 1 Mai, Carol I și strada Alexandru Ioan Cuza.

Ritm accelerat în următorul mandat

Modernizarea rețelei rutiere a municipiului Craiova rămâne o preocupare importantă a administrației social-democrate.

„Pentru 56 de străzi de pământ, continuă investiția în următoarea perioadă, iar alte 107 au documentația la faza de avizare a lucrărilor de intervenție și așteaptă realizarea rețelelor de canalizare, pentru care au fost deja demarate procedurile. Cu siguranță, investițiile în infrastructura rutieră vor rămâne prioritatea noastră, iar ritmul va fi accelerat odată cu implementarea proiectului cu finanțare europeană pentru alimentare cu apă și canalizare, care însumează 265 de milioane de euro doar pentru Craiova, demers inițiat de administrația PSD și deja finanțat“.

Lia Olguţa Vasilescu