Project Description

265 de milioane de euro dintr-un total de 445 milioane de euro doar pentru Craiova

La doi ani de la conferința de presă din 2013 în cadrul căreia inițiativa era pusă pentru prima dată pe tapet, Lia Olguța Vasilescu semna, în data de 29 aprilie 2015, în calitate de primar, contractul de proiectare a conductei de apă de la Isvarna, un demers cu finanțare europeană care prevede, doar pentru municipiul Craiova, suma totală de 265 de milioane de euro, din totalul de 445 de milioane de euro al întregului proiect.

Una dintre principalele reușite ale primarului Lia Olguța Vasilescu reprezintă, în același timp, și unul dintre cele mai ample și valoroase proiecte cu finanțare nerambursabilă din Europa. Realizarea celui de-al doilea fir de aducțiune de la Isvarna va asigura apă potabilă de calitate pentru craioveni și locuitorii altor 15 orașe și comune.

Demersul în cadrul căruia va fi construită noua conductă include, de asemenea, amenajarea rețelelor de canalizare în toate zonele municipiului Craiova care nu beneficiază încă de acest sistem. Lucrările au început în anul 2021, atât pentru introducerea conductelor de canalizare cât și pentru noua aducțiune de apă.

„Cel mai mare proiect demarat în mandatul meu de primar se află acum în implementare. Este vorba despre al doilea fir de aducțiune din sursa Isvarna, care va face posibilă alimentarea orașului cu apă de izvor pentru consum, precum și introducerea rețelei de canalizare pe toate străzile Craiovei, acolo unde nu există. De asemenea, localitățile Cârcea, Malu Mare, Breasta, Bucovăț, Ghercești, Mischii, Șimnicu de Sus, Ișalnița, Coțofenii din Dos, Calafat, Maglavit, Băilești, Poiana Mare, Piscu Vechi, Rast, Cerăt, Bechet, Ostroveni, Călărași, Dăbuleni și Plenița – ceea ce, împreună cu Craiova, înseamnă 60 la sută din populația județului – vor beneficia de sisteme de alimentare cu apă și de canalizare. La nivelul Craiovei, investiția care implică realizarea aducțiunii de la Isvarna și rețeaua de canalizare se ridică la valoarea de 265 de milioane de euro, iar întregul contract la aproape 450 de milioane de euro, fiind cel mai mare de acest gen din Europa“.

Lia Olguţa Vasilescu

Întreaga susținere de la guvernele PSD

Succesul proiectului reprezintă rezultatul unei colaborări eficiente, iar sprijinul primit de autoritățile locale din partea guvernelor social-democrate a fost decisiv.

„A fost un efort susținut al Primăriei Craiova și al primăriilor din localitățile menționate, al Consiliilor Județene Dolj și Gorj, al Companiei de Apă Oltenia, precum și al guvernelor PSD, care ne-au acordat tot sprijinul până la semnarea acestui megacontract. Sunt absolut convinsă că, dacă nu am fi beneficiat de ajutorul guvernărilor PSD, iar la Consiliul Județean Gorj nu ar fi fost o majoritate PSD, valoarea contractului în ceea ce privește cheltuielile cu rețelele de canalizare ar fi fost mult diminuată, iar aducțiunea Isvarna ar fi rămas doar un vis frumos. După ce se va încheia realizarea sistemului de canalizare, pe toate străzile Craiovei unde sunt prevăzute aceste intervenții va demara o amplă acțiune de asfaltare. Desigur că asfaltul nu putea fi turnat înainte de executarea acestor lucrări, iar fără finanțare europeană orașul nu și-ar fi permis această investiție“.

Lia Olguţa Vasilescu

Pe toată perioada anului 2021 se vor introduce conducte noi, prin tehnologie „relining” sau clasic, prin săpături, acolo unde conducta veche este deteriorată sau lipsește. Conductele introduse sunt noi, din materiale de ultimă generație denumit Pafsin. Acestea sunt introduse în locul celor existente, de beton. De asemenea, pe porțiunile unde conducta este situată la suprafață, fiind conductă metalică, aceasta va fi înlocuită iar materialele demontate vor fi transportate la sediul Companiei de Apă pentru a fi refolosite.

ALTE PROIECTE