Oltenia își omagiază artistul care i-a purtat numele pe toate meridianele
Patrimoniul cultural al Craiovei s-a îmbogățit cu o nouă instituție de talie internațională, grație unei colaborări reușite între administrația județeană și cea locală. Investiția pentru construirea Centrului „Constantin Brâncuși“ este fără precedent în România, clădirea fiind unicat în lume pentru modul de îmbinare a sticlei.
„Mi-am dorit mereu să generez o schimbare totală în felul în care este perceput orașul nostru, să-l transformăm într-o destinație căutată, să-l promovăm cât mai bine prin intermediul lucrurilor frumoase pe care le oferă și al valorilor pe care le deține. Vorbind despre valori, vorbim despre Constantin Brâncuși. Întotdeauna, atunci când călătorim în afara țării și discutăm despre figuri marcante, acesta este primul nume pe care îl rostesc toți cei care se referă la România. Iar Craiova este în mod indiscutabil legată de Brâncuși, este locul în care s-a format ca artist, este locul din care a pornit către consacrarea universală, este locul în care el însuși spunea că s-a născut a doua oară. De aceea, am așezat și noi personalitatea sa în centrul multora dintre inițiativele noastre, precum simpozionul «Drumuri Brâncușiene», precum noua arenă de fotbal a orașului, a cărei arhitectură este inspirată din opera marelui sculptor“.
„Ovoidul și Pasărea Măiastră“, sculptate în sticlă
Astfel s-a conturat ideea creării unui centru turistic și cultural dedicat în exclusivitate lui Constantin Brâncuși, o construcție fără precedent pe plan național, care se distinge atât prin concept, cât și prin arhitectura spectaculoasă și care a prins formă în curtea Muzeului de Artă.
„Consolidarea ofertei culturale a Craiovei este un obiectiv pe care consider că l-am îndeplinit, prin modernizarea principalelor ei instituții de profil, și pe care îl ducem acum la un nivel superior, înființând noi obiective de interes. Să nu uităm că orașul nostru deține una dintre cele mai mari, dacă nu chiar cea mai mare colecție Constantin Brâncuși, la Muzeul de Artă – şase opere ale sculptorului, cărora li se adaugă şase obiecte pe care le-a realizat sau care i-au aparținut. A fost punctul de pornire pentru un proiect complex și ambițios, prin care se construiește un centru internațional dedicat în întregime lui Constantin Brâncuși“.