Una dintre cele mai vizibile transformări care s-au produs cu Lia Olguța Vasilescu la conducerea Primăriei Municipiului Craiova rămâne cea din sfera învățământului. Un program de investiții fără precedent a condus la modernizarea radicală a grădinițelor, școlilor, liceelor și colegiilor.
Domeniul educației a reprezentat o prioritate incontestabilă a administrației locale PSD încă din anul 2012. În ultimii 8 ani, Primăria Municipiului Craiova a direcționat către acest sector suma totală de 27.522.958 de euro, fonduri care s-au îndreptat atât către realizarea investițiilor pentru reabilitarea, modernizarea și dotarea unităților de învățământ, cât și către acoperirea cheltuielilor privind bursele școlare, bunurile și serviciile necesare în activitatea curentă sau deplasarea personalului didactic.
Peste 60 de unități refăcute în primul mandat
„În anul 2012, atunci când am devenit primar, vizitele în școlile și grădinițele craiovene mi-a lăsat un gust amar. Nu se făcuse aproape nimic pentru asigurarea unor condiții decente de studiu. Grădinițele erau insalubre, cu mobilier vechi și toalete neigienizate de ani buni.“
Autoritățile locale începeau atunci un amplu program de lucrări și achiziții, pentru a oferi elevilor și preșcolarilor condițiile pe care le meritau. Doar în primul mandat al primarului Lia Olguța Vasilescu, în peste 60 de unități de învățământ din Craiova, dintre care mai mult de 20 de grădinițe, s-au derulat investiții care, în numeroase cazuri, nu mai fuseseră realizate de zeci de ani: reabilitarea și igienizarea sălilor de clasă, dar și a grupurilor sanitare, modernizarea instalațiilor termice, sanitare și electrice, lucrări de hidroizolație și reparații capitale la clădirile laboratoarelor, refacerea locurilor de joacă, a căminelor și cantinelor, toate acestea fiind completate cu procurarea mobilierului și a tuturor dotărilor necesare desfășurării unui act educațional de calitate.
„În primii doi ani, am refăcut toate locurile de joacă, toaletele și spațiile educative din grădinițe, apoi ne-am concentrat atenția asupra școlilor, astfel încât acum nu mai avem nicio unitate de învățământ fără aviz de funcționare. Deși suma investită – peste 27 de milioane de euro – este considerabilă, mai sunt încă multe de făcut în ceea ce privește refacerea bazelor sportive sau schimbarea mobilierului școlar, de exemplu, motiv pentru care investițiile vor continua“.
Multe dintre grădinițe, dar și licee precum „Ștefan Odobleja“ și „George Bibescu“ au beneficiat de fonduri europene pentru realizarea lucrărilor de reabilitare și chiar de extindere.
Susținerea domeniului educațional s-a concretizat și printr-o serie de alte măsuri, susținute din bugetul local al Primăriei, care includ subvenționarea cu 50 % a prețului abonamentelor la transportul în comun pentru elevi și studenți, premiile oferite anual olimpicilor craioveni și profesorilor îndrumători, precum și acordarea burselor de performanță, de merit, de studiu și sociale.
Colegii de elită, baze sportive de top
Eforturile administrației locale PSD au inclus și reabilitarea bazelor sportive de la colegiile naționale de elită ale Craiovei, „Elena Cuza“, „Frații Buzești“ și „Carol I“. În acest ultim caz, a fost complet refăcut bazinul de înot, singurul din Craiova destinat elevilor și cursurilor specializate, după două decenii în care nu mai putuse fi folosit.
Strategia va fi continuată în următorul mandat, când vor fi refăcute locurile de joacă și bazele sportive din toate unitățile de învățământ din Bănie.
