O nouă investiție de referință la nivel național se realizează în domeniul sanitar, în acest mandat al meu: un spital de pediatrie, care vine cu un nou concept și o nouă clădire, construită la standarde europene.
Primii pași în acest demers au fost deja făcuți: tema de proiectare și studiul de prefezabilitate au fost realizate și strudiul de fezabilitate a fost aprobat de Consiliul Local Craiova.
Cu mine la conducere, administrația PSD a Craiovei a marcat deja o premieră în România, prin construirea noului spital municipal, finanțat integral cu fonduri din bugetul local. Sănătatea rămâne o prioritate a candidatului social-democrat la funcția de primar, al cărui program pentru perioada 2024 – 2028 cuprinde încă o investiție emblematică în acest sector.
Construit de la zero
Propun construirea unei clădiri cu 8 niveluri, în zona centrală a orașului, în vecinătatea imobilului, în care, în prezent funcționează secțiile de Obstetrică-Ginecologie și Neonatologie ale Spitalului Clinic Municipal „Filantropia“.
Va fi o investiție de 34 de mii de metri, cu 7 etaje plus etaj tehnic și heliport, săli de operații, cabinete medicale și loc de joacă, investiție necesară întregii regiuni Oltenia.
„În mandatul meu de primar, am construit un spital municipal nou și am reabilitat și dotat cu aparatură modernă Spitalul de Neuropsihiatrie și pe cel de Boli Infecțioase. Domeniul sanitar se află, în continuare, pe primul loc în lista mea de priorități. Proiectul pe care îl propun craiovenilor este de a construi de la zero un spital de pediatrie, care să completeze infrastructura pentru sănătate ridicată în ultimii ani. Clădirea va fi amplasată în curtea actualei Maternități, unde se regăsește și Clinica de Hematologie recent inaugurată“.
Spațiu de joacă integrat în recepție
Noul imobil, cu subsol, parter și 6 etaje, va pune la dispoziție spații generoase, care urmează să însumeze peste 10.000 de metri pătrați și va fi structurat pe două aripi. Prima dintre ele va fi destinată Clinicii de Pediatrie, care va cuprinde un ambulatoriu pentru copii, cu o gamă largă de specializări medicale, mergând de la dermatologie, oftalmologie și boli de nutriție la neurologie și cardiologie.
Tot aici se vor regăsi și saloanele, atât pentru spitalizare de zi, cât și continuă, precum și un centru de recuperare fizică, neuromotorie și respiratorie. Pentru ca micii pacienți să resimtă cât mai puțin stresul și temerile cu care se confruntă de obicei atunci când intră într-un spital, recepția va fi proiectată și amenajată ca un spațiu de joacă.
În cealaltă aripă a noului spital, vor funcționa clinicile de Obstetrică-Ginecologie și Neonatologie, alături de compartimentul de primire a urgențelor, blocul operator, cu zona de terapie intensivă, și, în apropiere acestuia, o sală de conferințe, cu o capacitate de 70 – 100 de persoane, concepută în special pentru instruirea viitorilor medici.
„Două etaje din acest spital vor fi ocupate de o nouă secție de maternitate, iar un alt nivel va fi rezervat sălilor de operații. Nu va fi un spital pentru copii obișnuit; va fi un imens loc de joacă, unde micuții noștri se vor putea trata în condiții de excepție“.