Craiova devine oraș European

Asigurarea unui mediu curat și sănătos pentru toți craiovenii a reprezentat și continuă să fie o prioritate a primarului Lia Olguța Vasilescu și a administrației PSD. Una dintre principalele componente ale acestei strategii urmărește crearea, în zonele cu blocuri, a unui sistem ultramodern de colectare a deșeurilor în containere îngropate, eliminând astfel platformele insalubre de suprafață.

Sistemul de containere îngropate constituie rezultatul unui parteneriat de succes între Primăria Municipiului Craiova și Consiliul Județean Dolj și este în valoare totală de 54 de milioane de euro.

La inițiativa primarului, în strategia pentru gestionarea deșeurilor la nivel județean a fost introdusă o componentă inovatoare, care prevede, pentru Craiova, crearea unui sistem în care actualele platforme pentru gunoi lasă loc containerelor îngropate, cu numeroase avantaje din punct de vedere al salubrității, sănătății publice, dar și de ordin estetic.

„Am demarat acest proiect în urmă cu câțiva ani, după ce am văzut soluția la Slatina și am putut astfel să o adaptăm și să o îmbunătățim, pentru a se plia cât mai bine pe necesitățile Craiovei. Am știut încă de atunci că această investiție schimbă fața orașului, din punct de vedere al salubrității, și de aceea sistemul de containere îngropate a fost și este unul dintre demersurile la care am ținut foarte mult, fiind mulțumită că am reușit să-l deblocăm, iar astăzi el se află în implementare. Răspundem astfel solicitărilor primite, de-a lungul timpului, de la numeroși craioveni și scăpăm de ghenele de gunoi din cvartalele de blocuri, care miroseau îngrozitor și care, din lipsa spațiului, ajungeau să fie uneori amplasate chiar sub ferestrele oamenilor. Cu noul sistem, nu vom mai vedea deșeuri la suprafață, iar colectarea lor cu utilajele specializate se va face într-un mod cât se poate de igienic. În acest moment, în Craiova deșeurile se colectează pe patru fracții: sticlă, hârtie, metal și plastic, deșeuri casnice, iar la case, inclusiv deșeuri vegetale. Avem cel mai modern sistem de sortare al deșeurilor fiind și premiați în acest sens de ctre A.M.R.“.

Lia Olguţa Vasilescu

În cadrul master planului pentru deșeuri, la Mofleni au mai fost construite o stație de compostare a reziduurilor biodegradabile și o stație de sortare a deșeurilor reciclabile, printr-o investiție de peste 10 milioane de euro, susținută tot din fonduri europene, ceea ce, așa cum a evidențiat Lia Olguța Vasilescu, reprezintă o altă economie considerabilă pentru bugetul municipiului Craiova.