La 47,2 milioane de euro se ridică suma investită doar în 2024 de primărie pentru învăţământ
Școli renovate, dotate cu mobilier modern, baze sportive reabilitate și deschise către comunitate, locuri noi în creșe, condiţii bune de cazare în cămine și recunoașterea performanţelor școlare. De toate acestea au parte, în ultimii ani, copiii din învăţământul preuniversitar craiovean.Autorităţile locale acordă anual o atenţie deosebită condiţiilor în care învaţă copiii craioveni. De la reparaţiile necesare la clădirile și spaţiile școlare din proprietatea Primăriei Craiova și până la investiţii în dotări moderne, realizate din bugetul local sau din fonduri europene, toate unităţile de învăţământ preuniversitar au fost pe lista de priorităţi ale municipalităţii, în funcţie de necesităţile fiecăreia.„Noi investim anual peste 10 milioane de euro în tot ceea ce înseamnă infrastructură pentru învăţământ. Sunt foarte multe școli unde s-a schimbat în totalitate mobilierul, dar și foarte multe unităţi unde s-au făcut investiţii pentru a primi elevii în cele mai bune condiţii.
În ultimii 4 ani, am dublat numărul de locuri în creșe și am aplicat pe fonduri europene pentru construirea altor două creșe. Am depus, de altfel, proiecte cu finanţare europeană pentru absolut toate școlile în cazul cărora am avut solicitări din partea directorilor. De asemenea, am reabilitat, în ultimii ani, bazele sportive și curţile unităţilor de învăţământ, pentru ca elevii să aibă asigurate toate facilităţile în cadrul școlii în care învaţă“, a declarat primarul Lia Olguţa Vasilescu. Astfel, 64 de grădiniţe, școli gimnaziale, colegii și licee din municipiul Craiova au beneficiat, între anii 2020 și 2024, de toate lucrările necesare, precum înlocuirea tâmplăriei, igienizări, reparaţii în săli de clasă, săli de sport, cabinete medicale sau ateliere, lucrări de refacere a hidroizolaţiei, reparaţii ale faţadelor sau acoperișurilor, renovări în cămine, refacerea finisajelor interioare ori a împrejmuirilor.
Administraţie de excepţie în atragerea fondurilor europene
Una dintre misiunile importante pentru administraţia locală a fost și cea legată de accesarea fondurilor europene pentru sistemul preuniversitar. În funcţie de axele de finanţare deschise pentru domeniul educaţiei și de solicitările transmise de către directorii unităţilor de învăţământ, s-au realizat sau sunt în curs de implementare investiţii în valoare de peste 52 de milioane de euro. Astfel, 54 de unităţi de învăţământ din Craiova beneficiază, în cadrul unui singur proiect european, de peste 8 milioane de euro, constând în dotări cu mobilier și cu echipamente sportive, de laborator sau IT. Pentru alte 5 colegii și grădiniţe, Primăria Craiova implementează, cu finanţare europeană, proiecte de renovare și dotare, astfel încât acestea să beneficieze de cele mai moderne echipamente, de locuri noi de joacă și spaţii de relaxare, de dotări pentru sălile de clasă și laboratoare, reabilitări de instalaţii și extinderi, dar și de instalarea de panouri fotovoltaice. Tot cu fonduri europene, sunt în curs de finalizare două noi săli de sport, cu toate dotările necesare, dar și două creșe, în cartierele Veteranilor și Romanescu. Alte 23 de unităţi de învăţământ beneficiază de finanţare – din proiecte europene sau dintr-un împrumut acordat de Banca Europeană pentru Reconstrucţie
și Dezvoltare – pentru renovarea energetică sau reabilitarea termică a acestora, investiţiile fiind accesate și implementate de Primăria Craiova.
Am încercat, de fiecare dată, să le oferim copiilor cele mai bune condiţii, dar ne-am dorit și să-i implicăm în proiectele comunităţii, să ne mândrim cu ei. Așa s-a
întâmplat cu elevii talentaţi de la Liceul de Artă, care au devenit, între timp, printre cei mai cunoscuţi artiști plastici din ţară, graţie lucrărilor realizate de ei în spaţiul public – pe calcane, pe cutii de utilităţi, în parcuri, în școli sau în spitale.