Project Description

Casă – școală, cursă specială

Primăria va lansa un program pilot care va oferi transport în condiții de siguranță pentru școlarii din Bănie, dar va conduce şi la eliminarea aglomerației din preajma unităților de învățământ.

Asigurarea gratuită a transportului pentru elevi nu este doar o măsură socială, ci și una care are ca efect descongestionarea traficului. Din fericire, datorită eforturilor făcute de administrația locală a Partidului Social Democrat din ultimii opt ani pentru îmbunătățirea parcului de vehicule al regiei de profil, începând de anul viitor, când vor fi livrate autobuzele și tramvaiele pentru achiziționarea cărora municipalitatea a obținut fonduri europene, transportul școlar va putea fi realizat în condiții optime.

Îndrumare și supraveghere în fiecare autobuz

„Există mai multe străzi din oraș unde traficul este infernal la primele ore ale dimineții, din cauza faptului că părinții își duc copiii la școală cu autoturismele personale. Mă refer la zona adiacentă străzii Constantin Brâncuși, unde funcționează patru instituții de învățământ – Școala nr. 2 Traian, Școala Gimnazială Terraveda, Liceul Constantin Brâncuși și Liceul CFR – sau la zona centrală, unde sunt amplasate două dintre colegiile etalon ale orașului, Carol I și Elena Cuza. Dacă într-o clasă sunt 35 de copii, aceasta echivalează cu 35 de mașini în trafic. Înmulțiți cu numărul de clase și veți înțelege de ce se produce mereu aglomerație. Acestea vor fi declarate zone pilot, în cadrul unui proiect prin care se regândește modalitatea de transport pentru descongestionarea traficului“.

Lia Olguţa Vasilescu

Elevii vor fi preluați cu autobuzele din stațiile stabilite în zonele în care aceștia domiciliază și vor fi transportaţi apoi la unitățile de învățământ, sub supravegherea unei plasatoare.

„Împreună cu reprezentanții Regiei Autonome de Transport Craiova și cu directorii școlilor, vom identifica zonele unde domiciliază copiii, iar părinții îi vor aduce doar până la stația de autobuz. Desigur, pentru cei mai mici dintre ei, din ciclul primar, în prima lună, până când se vor adapta, vor fi însoțiți în autobuz de părinți. În fiecare mijloc de transport destinat școlarilor va exista o plasatoare care nu doar că va avea sarcina de a-i cunoaște pe micuți, dar se va asigura că elevii pe care îi are pe listă vor urca în autobuz și vor coborî la stația de la unitatea lor de învățământ. Mai mult, părinții care doresc să se înscrie în program vor avea asigurate brățări electronice pentru copii, astfel că vor putea ști în orice moment unde se află micuții lor. Programul de localizare va fi destinat elevilor din ciclul primar și funcționează cu succes în mai multe țări“.

Lia Olguţa Vasilescu

RAT se înnoiește cu autobuze electrice

Primăria Municipiul Craiova a semnat recent un contract în valoare totală de peste 68 de milioane de lei, pentru achiziționarea a 16 autobuze electrice, inclusiv a stațiilor de încărcare aferente. Noile vehicule sunt dotate cu echipamente Wi-Fi, sisteme de supraveghere video și de informare a călătorilor, fiind cumpărare în cadrul unui proiect cu finanțare europeană. Pentru alte 30 de autobuze electrice, licitația organizată de municipalitate se află în desfășurare. De asemenea, Regia Autonomă de Transport va mai fi dotată, tot cu ajutorul fondurilor europene, cu 17 tramvaie, contractul de furnizare fiind recent atribuit.

PROIECTE 2020-2024