Casă – școală, cursă specială

Primăria a lansat un program pilot care oferă transport în condiții de siguranță pentru școlarii din Bănie și prin care s-a eliminat aglomerața din preajma unităților de învățământ.

„Există mai multe străzi din oraș unde traficul este infernal la primele ore ale dimineții, din cauza faptului că părinții își duc copiii la școală cu autoturismele personale. Mă refer la zona adiacentă străzii Constantin Brâncuși, unde funcționează patru instituții de învățământ – Școala nr. 2 Traian, Școala Gimnazială Terraveda, Liceul Constantin Brâncuși și Liceul CFR – sau la zona centrală, unde sunt amplasate două dintre colegiile etalon ale orașului, Carol I și Elena Cuza. Dacă într-o clasă sunt 35 de copii, aceasta echivalează cu 35 de mașini în trafic. Înmulțiți cu numărul de clase și veți înțelege de ce se produce mereu aglomerație. Acestea vor fi declarate zone pilot, în cadrul unui proiect prin care se regândește modalitatea de transport pentru descongestionarea traficului“.

Lia Olguţa Vasilescu

Asigurarea gratuită a transportului pentru elevi nu este doar o măsură socială, ci și una care are ca efect descongestionarea traficului. Din fericire, datorită eforturilor făcute de administrația locală a Partidului Social Democrat din ultimii opt ani pentru îmbunătățirea parcului de vehicule al regiei de profil, începând de anul viitor, când vor fi livrate autobuzele și tramvaiele pentru achiziționarea cărora municipalitatea a obținut fonduri europene, transportul școlar va putea fi realizat în condiții optime.

Îndrumare și supraveghere în fiecare autobuz

Asigurarea gratuită a transportului pentru elevi nu este doar o măsură socială, ci și una care are ca efect descongestionarea traficului. Din fericire, datorită eforturilor făcute de administrația locală a Partidului Social Democrat din ultimii opt ani pentru îmbunătățirea parcului de vehicule al regiei de profil, începând de anul acesta, de când au fost livrate autobuzele pentru achiziționarea cărora municipalitatea a obținut fonduri europene, transportul școlar a debutat în condiții optime.

Elevii sunt preluați cu autobuzele dedicate exclusiv transportului școlar din stațiile stabilite în zonele în care aceștia domiciliază și sunt transportaţi apoi la unitățile de învățământ, sub supravegherea unei plasatoare. La finalul orelor de curs, autobuzele școlare preiau elevii și refac traseele, în sens invers, în continuare, sub supravegherea însoțitorilor de bord și a plasatoarelor, oferind siguranță și confort nu doar pentru cei mici și familiile lor, dar și pentru participanții la trafic, pietoni sau ceilalți pasageri.

Împreună cu reprezentanții Regiei Autonome de Transport Craiova și cu directorii școlilor, am identificat zonele unde domiciliază copiii, iar părinții îi aduc doar până la stația de autobuz. În fiecare mijloc de transport destinat școlarilor exista o plasatoare care are sarcina de a-i cunoaște pe micuți, dar și de a se asigura că elevii pe care îi are pe listă vor urca în autobuz și vor coborî la stația de la unitatea lor de învățământ. Programul este destinat elevilor din ciclul primar și funcționează cu succes în mai multe țări“.

Lia Olguţa Vasilescu

RAT se înnoiește cu autobuze electrice

Primăria Municipiul Craiova a semnat un contract în valoare totală de peste 68 de milioane de lei, pentru achiziționarea a 16 autobuze electrice, inclusiv a stațiilor de încărcare aferente. Noile vehicule se află deja în parcul auto al RAT Craiova și sunt dotate cu echipamente Wi-Fi, sisteme de supraveghere video și de informare a călătorilor, fiind cumpărare în cadrul unui proiect cu finanțare europeană. Alte 30 de autobuze electrice, licitate de municipalitate tot cu fonduri europene, sunt așteptate să fie livrate, numărul mijloacelor de transport electrice mărindu-se, astfel, la 46. De asemenea, Regia Autonomă de Transport va mai fi dotată, tot cu ajutorul fondurilor europene, cu 17 tramvaie, contractul de furnizare fiind recent atribuit.