Craiova a recuperat una dintre cele mai atractive și importante zone ale sale, astăzi destinație preferată pentru promenadă, grație unei investiții ambițioase în care municipalitatea s-a angajat sub conducerea primarului Lia Olguța Vasilescu.

Grădina Botanică „Alexandru Buia“, fondată în urmă cu aproape şapte decenii, a fost predată de Universitatea din Craiova, cu titlu gratuit, către Primărie, în martie 2015, în condițiile în care trecerea timpului lăsase efecte vizibile, iar acest obiectiv era departe de statutul pe care îl merita. Transferul a permis municipalității să demareze un complex proiect de reamenajare, finanțat din bugetul propriu, majoritatea lucrărilor fiind, de altfel, realizate de echipa de la Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public și Fondului Locativ (RAADPFL), din subordinea Primăriei. Rezultatul este spectaculos și plasează Grădina Botanică printre principalele puncte de atracție ale orașului. Proiectul a inclus replantarea gazonului, asfaltarea aleilor, înlocuirea mobilierului urban, dar și amenajarea unui foișor japonez.

„Angajații RAADPFL au muncit foarte mult. A fost o provocare și pentru ei, mai ales că nu mai lucraseră la ceva asemănător. Spre exemplu, în timpul lucrărilor pentru decolmatarea lacului, au fost scoase aproape 60 de remorci pline cu mâl și plante. Ne-am dorit, de asemenea, să amenajăm aici o pistă din tartan, pentru că ne-am convins, încă din momentul în care grădina a fost deschisă pentru publicul larg, că erau foarte mulți craioveni care doreau să alerge și se poate observa și în prezent că investiția a fost una reușită, dat fiind numărul mare al celor care vin să facă mișcare aici, în fiecare zi“.

Lia Olguţa Vasilescu

În peisaj și-au găsit locul opere ale unor artiști consacrați, participanți la simpozionul anual „Drumuri Brâncușiene“, precum și creații ale sculptorului craiovean Gabriel Rizea.