Primăria condusă de Lia Olguţa Vasilescu și partenerii instituţiei au pregătit o suită de iniţiative, cu o valoare cumulată de aproximativ 2 miliarde de lei, care oferă rezolvarea principalelor probleme de mediu. Transformarea fostului CET 2, înlocuirea conductelor de termoficare și amenajarea unui parc de panouri fotovoltaice sunt proiecte deja depuse și se vor materializa în următorii 3 ani. Cea mai gravă sursă de poluare din Craiova va fi anihilată în următorii ani, pași importanţi în acest sens fiind făcuţi de administraţia locală PSD, alături de conducerea Electrocentrale Craiova. Astfel, în februarie 2024, a fost semnat contractul de finanţare din fonduri europene, prin Planul Naţional de Redresare și Rezilienţă (PNRR), pentru realizarea unei capacităţi noi de producere a energiei electrice și termice, de 295 MW, bazată pe alimentarea cu gaze naturale, pentru Craiova.

Fără cărbune, fără poluare

Valoarea totală a proiectului este de 1.280.727.485 de lei fără TVA, sumă din care finanţarea nerambursabilă primită prin PNRR se ridică la 825.820.244 de lei, restul resurselor financiare urmând să fie asigurate de societatea Electrocentrale. Realizarea demersului va asigura energie electrică și termică pentru consumatorii din municipiul Craiova, energie produsă în sistem de cogenerare de înaltă eficienţă, în contextul eliminării cărbunelui din procesul de producţie. „ Rolul investiţiei este de a elimina sursa de poluare aflată în nordul orașului, în cartierul Bariera Vâlcii. În momentul în care capacitatea de producţie va fi alimentată cu gaze naturale și nu cu cărbune, locuitorii din această întreagă zonă nu vor mai trebui să suporte fumul și particulele de cenușă, noua tehnologie respectând toate normele de mediu. Am rezolvat astfel finanţarea pentru a elimina cea mai mare problemă de mediu a orașului“, a declarat primarul municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu.

Panouri solare pentru iluminat public fără costuri

O altă investiţie care urmărește atât reducerea poluării, cât și economisirea banului public a fost deja iniţiată, prin depunerea documentaţiei de construire a unui parc fotovoltaic. Peste 10.000 de panouri solare vor fi amplasate pe un teren situat pe Aleea 1 Șimnic, urmând să producă 6.200 kW, ceea ce asigură necesarul de energie electrică pentru instituţiile, dar și pentru iluminatul public. Valoarea totală a proiectului, depus pentru finanţare în cadrul Fondului pentru Modernizare, este de 55.232.602,09 lei, inclusiv TVA, din care suma eligibilă reprezintă 40.248.635,18 lei, inclusiv TVA, diferenţa urmând a fi suportată din bugetul Primăriei Craiova. „Unul dintre principalele motive pentru care am elaborat acest studiu este nevoia de economisire, astfel încât tot consumul de energie electrică
pentru clădirile publice și sistemul de iluminat stradal, cheltuieli care sunt suportate în proporţie de 100% din bugetul local, să fie asigurat din resurse regenerabile. În continuarea acestei investiţii, care va fi realizată în locul fostei gropi de gunoi a orașului, amenajăm un parc de cartier, cu loc de joacă, pentru locuitorii din împrejurimi. Ca toate parcurile noastre, și acesta va avea o tematică atractivă pentru public, una rezultată din denumirea zonei“, a precizat primarul Lia Olguţa Vasilescu.

Rolul investiţiei de la CET 2 este de a elimina sursa de poluare aflată în nordul orașului, în cartierul Bariera Vâlcii. În momentul în care capacitatea de producţie va fi alimentată cu gaze naturale și nu cu cărbune, locuitorii din această întreagă zonă nu va mai trebui să suporte fumul și particulele de cenușă, noua tehnologie respectând toate normele de mediu. Am rezolvat astfel finanţarea pentru a elimina cea mai mare problemă de mediu din Craiova.

Lia Olguţa Vasilescu,
Primarul Craiovei

Lia Olguţa Vasilescu